Enligt Dagens Nyheter så förbereder regeringen en försäljning av det statliga bolaget Vattenfalls brunkolsverksamhet. Den socialdemokratiska näringsministern Mikael Damberg och energiministern Ibrahim Baylan är enligt DN pådrivande för att en försäljning ska bli av. Det är oklart om det räcker med att regeringen fattar ett beslut eller om frågan måste tas upp i riksdagen.
Det är även oklart vad det är som ska säljas. DN:s rubrik är "Planerad försäljning av kolgruvor får kritik" men i artikeln skriver DN att det är brunkolsverksamheten som ska säljas, vilket då skulle betyda att även kolkraftsverken kommer att säljas. Grön Ungdoms språkrör Lorentz Tovatt är mycket kritisk till försäljningsplanerna och säger till Supermiljöbloggen:
En försäljning kan framstå frestande för att man samtidigt säljer sitt ansvar - men det är klimatet som betalar fakturan
Även Greenpeace är mycket kritiska
En försäljning är förmodligen det största klimatpolitiska misstag som en svensk regering skulle kunna göra. Det är klimatpopulism när den är som värst, säger Annika Jacobson, Sverigechef för miljöorganisationen Greenpeace, till DN.
I valrörelsen var Miljöpartiet mycket kritiska till iden om att sälja Vattenfalls kolkraftverk.
När Reinfeldt sa att han var beredd att "titta på en försäljning av den europeiska delen av Vattenfall" sa Åsa Romson till Expressen att:
– Det här är jättepinsamt av alliansen. Man har varit med och byggt ut kolkraften i Tyskland men nu försöker man två sina händer.
Nu verkar det alltså som att Åsa Romson gör precis det som hon kritiserade Reinfeldt för.
Fridolin var lika kritisk till en försäljning "Att bara sälja så att någon annan driver vidare det, det är ju ingen lösning", sa Gustav Fridolin till Aftonbladet TV efter en valdebatt. Språkrören använde flera gånger en kolbit som rekvisita i valdebatterna för att påminna om problemet med Vattenfalls kolkraftverk.
En vecka innan valet sa Miljöpartiet att det första beslut en ny regering borde fatta är att stoppa Vattenfalls nya kolkraftverk, vilket Supermiljöbloggen skrivit mer om här.
– Ingen regering som äger detta bolag kan säga att man är oansvarig för detta, förklarade Åsa Romson då.
Fyra dagar innan valet så anmälde Miljöpartiet Alliansregeringens hantering av Vattenfall till Konstitutionsutskottet. "Det blir alltmer uppenbart att regeringen avstått från att sköta sitt energibolag så att det går i linje med de klimatpolitiska förutsättningar som man har sagt att man har", motiverade Åsa Romson KU-anmälan till DN. Frågan är nu på vilket sätt Romson menar att hon sköter frågan bättre än den regering hon KU-anmälde.
Två dagar innan senaste riksdagsvalet sa Stefan Löfven:
Vattenfall ska ha så miljövänlig politik som det någonsin går. De ska vara föregångare, de ska utveckla de nya förnybara källorna. Det är alldeles uppenbart. Och därför ska man självfallet inte öppna nya kolgruvor
Supermiljöbloggen har här skrivit mer om Stefan Löfvens vallöfte.
Efter valet presenterade Socialdemokraterna och Miljöpartiet en överenskommelse om att de ”ska styra Vattenfall så att företaget avbryter den expansion av brunkol som Fredrik Reinfeldt tillåtit”, vilket Supermiljöbloggen skrivit mer om här. På vilket sätt regeringen lever upp till sin överenskommelse genom att sälja Vattenfall är oklart.
Enligt en forskningsstudie som nyligen publicerades i Nature och som Supermiljöbloggen skrev om här så måste 83 procent av världens kolreserver ligga kvar i marken för att tvågradersmålet ska uppnås. Det är oklart hur regeringen menar att en försäljning hjälper till att bidra till detta.
Vattenfall äger 5 kolkraftverk i Tyskland och bygger nu två nya kolkraftverk och vill samtidigt öppna två nya kolgruvor. Vattenfall släpper ut 90 miljoner ton koldioxid per år (hela Sverige som land släpper ut ca 50). Kolet från de gruvor som Vattenfall vill öppna är lika mycket som hela Sveriges utsläpp under 24 år. Greenpeace skriver mer om Vattenfalls klimatpåverkan här och här.