I dag startar Miljöpartiets kongress i Örebro, där frågan om Vattenfalls planer på att sälja sin brunkolsverksamhet i Tyskland är ett av de stora samtalsämnena.
Allt fler inom Miljöpartiet väljer nu att öppet kritisera partistyrelsen som vill öppna upp för en försäljning av Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet. Senast ut var det fem ombud från Miljöpartiet i Stockholm som skrev i Miljöaktuellt:
Till kongressen vill nu partistyrelsen att kongressombuden ska ställa sig bakom en skrivning som öppnar upp för försäljning av delar av innehavet. Det anser vi vore ett svek både mot klimatet och de väljare som röstade på oss i valet.
Från Miljöpartiets topp låter det dock annorlunda. Svenska dagbladet publicerade i går en intervju med Miljöpartiets språkrör Åsa Romson. Rubriken, som efter ett tag ändrades, var först:
Romson: Bra att Vattenfall säljer tyska kolet
I artikeln förklarar Åsa Romson hur hon tolkar regeringspartiernas överenskommelse från oktober förra året, den som säger att Vattenfall ska styras "så att företaget avbryter den expansion av brunkol som Fredrik Reinfeldt har tillåtit".
– Det vi sa tydligt var att inte expandera kolgruvorna i Tyskland. Det skulle vara om Vattenfall köpte nya gruvor, men det här är en försäljning, eller ägarstrukturering, som handlar om att Vattenfall vill syssla med annat än tysk kolkraft och det är ju bra, säger Åsa Romson till Svenska dagbladet.
Att en expansion är samma sak som köp av nya gruvor är något av en nyhet, eftersom frågan hittills handlat om att Vattenfall vill utöka tre av sina egna brunkolsdagbrott i Tyskland samtidigt som bolaget har två så kallade framtidsfält i beredskap. Det har varit just öppnandet av dessa fem brunkolsdagbrott som Miljöpartiet själv länge varit emot.
Backar vi bandet lite har det nämligen låtit så här:
1. Inför Europaparlamentsvalet la Miljöpartiet fram förslaget (pdf) att investeringar i nya kolkraftverk förbjuds inom hela EU från år 2017 och att kol som bränsle i kraftverk helt förbjuds inom EU från år 2030. Isabella Lövin, före detta Europaparlamentariker som i dag är biståndsminister i regeringen, sa i samband med förslaget så här till Aftonbladet:
– Om vi ska klara tvågradersmålet som hela världens länder och ledare har kommit överens om, då kan vi inte bränna 80 procent av allt kol som redan finns upptäckt. Det enda sättet att undvika att göra det, nu när kolpriset faktiskt faller, är att förbjuda ny utvinning av kol och att man bygger nya kolkraftverk.
2. Miljöpartiet valde att fortsätta på kolspåret inför riksdagsvalet och gjorde Vattenfall till en huvudfråga. Åsa Romson var en av många som delade partiets Facebookstatus:
Regeringens bolag Vattenfall planerar att öppna gigantiska kolgruvor i Tyskland. Vill du också avbryta deras planer? Då är det läge att miljörösta! Det första beslut vi vill fatta i en ny regering är nämligen att stoppa Vattenfalls nya kolgruvor.
3. När Greenpeace ställde en direkt fråga inför valet, om huruvida Miljöpartiet vill att Vattenfalls brunkolsverksamhet ska avvecklas i stället för att säljas vidare till någon annan, var det ingen tvekan om vad partiet ville. Det officiella svaret löd:
Ja. Miljöpartiet är för en ansvarsfull avveckling som stödjer en omställning för regionen mot förnybar energi.
4. Detta gjordes även klart av Miljöpartiets andra språkrör, Gustav Fridolin, som svarade så här på en fråga från Aftonbladet TV om vad han skulle vilja göra med den tyska brunkolen:
– Stoppa gruvorna. Så att man inte kan ladda de här kraftverken och se till att de överlever. Det är det viktigaste för oss. Vi är beredda att förhandla om olika lösningar för det. Men att bara sälja så att någon annan driver det vidare, det är ju ingen lösning.
5. I en intervju med TT Nyhetsbyrån förklarade Åsa Romson varför det var ett problem att Vattenfall ansökt om att utöka sina kolgruvor i östra Tyskland.
– Det innebär en massaker på jordbruksmark och skogsmark. Tre tusen människor måste tvångsförflyttas.
6. I partiets egna webb-tv-serie, Allt grönt, förklarade Åsa Romson i ett av avsnitten, som passande nog döpts till "@Kolbiten", att det förstås också handlar om klimatet:
– Ett av de första besluten en ny regering efter valet bör ta, det är att Vattenfall drar tillbaka de här ansökningarna om tre till fem nya gruvor i östra Tyskland där de ska bryta kol som kommer innebära koldioxidutsläpp motsvarande 20 års helförbrukning för Sverige.
7. Samma spår var partiets ekonomisk-politiska talesperson, nuvarande finansmarknadsminister Per Bolund inne på när han förra året lyfte klimatproblematiken med dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Bolund menade att Vattenfalls planer ”kommer leda till förstörda landskap, förorenade vattendrag och att tusentals tyska familjer riskerar att vräkas från sina hem”, samt även ”till att utsläppen av koldioxid ökar med 1,2 miljarder ton”.
8. I ett annat avsnitt av Miljöpartiets serie Allt grönt pratar Gustav Fridolin med partiets nuvarande biträdande presschef Adam Bergsveen om en debattartikel i Aftonbladet. Artikeln var skriven av Ska Keller, grön Europaparlamentariker från den tyska delstaten Brandenburg, och Gustav Fridolin säger:
– Debattartikeln är en uppmaning till svenska folket att ta Vattenfalls förbrytelser i Tyskland på allvar. Det är vi allihopa svenskar som äger Vattenfall, det är vår största gemensamma egendom, vårt största statliga bolag. Och det förgiftar tyskarnas vatten och vill bryta ny brunkol.
9. På det svarar Adam Bergsveen:
– Tre tusen människor tvångsförflyttas nu från sina hem för att Vattenfall ska gräva upp mer klimatvidrig brunkol ur marken.
10. I samma avsnitt har Miljöpartiet fått en låda med provrör från sina tyska kollegor, fyllda med vatten från området i Tyskland där Vattenfall har sin verksamhet. Provrören ska partiet dela ut till alla svenska riksdagsledamöter och Gustav Fridolin tittar in i kameran när han avslutningsvis säger:
– Den där lukten kan få vem som helst att få kväljningar. Men det är klart att själva politiken bakom kan ju också göra en rätt spyfärdig. Miljöfrågan är ju så provocerande, för alla politiker säger att de är för, alla bryr sig jättemycket. Tills man ska fatta beslut, då är det helt ok att samma politiker som sagt att "miljö är jätteviktig" bygger nya kolgruvor.